Over de opvang

Wilt U meer weten over de stichting, dan kijk een naar het onderstaande:

  • Capaciteit
  • Plaatsing
  • Plaatsing kosten
  • Wekwijze

Capaciteit

Stichting Fret&Welzijn heeft een frettenopvang in huiselijke sfeer. Aangezien de opvang wordt gerund door één persoon en we niet willen dat het welzijn van de fretten in gevaar komt, zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de opvang. Op deze manier komen alle fretten er zoveel mogelijk uit op een dag en is het schoonmaakwerk goed bij te houden. We hebben een speciale kamer voor de opvang fretten, daarin staan 4 ferret nations met in totaal 10 kooien. Daarnaast hebben we een aparte quarantaine met 2 kooien. We zijn druk bezig met plannen om de opvang fretten naar buiten te kunnen verhuizen omdat dat qua stress veel beter zou zijn voor ze( veel fretten in een kleine ruimte is stress).

In totaal zijn er 10 plaatsen, en in geval van spoed kan dit natuurlijk uitlopen. Wij streven er naar om zo min mogelijk fretten in de opvang te hebben maar aangezien wij voor 99 procent alleen vondelingen opvangen kun je hier natuurlijk niet altijd naar streven. Een vondeling laten wij nooit op straat staan.

Opvang

 De fretten speeltuin

Tuin

 

 

 

Plaatsing

Het zoeken van een geschikte eigenaar voor een fretje welke hier in de opvang zit is een taak die wij zeer serieus nemen. Neem de volgende punten even door en kijk of je je hier enigszins in kunt vinden.

Basisinformatie

U zult ten eerste volledig op de hoogte moeten zijn van de basisinformatie over de fret. Door je aan te ,melden op de verschillende frettenfora kun je een hoop leren van andere fretteneigenaren. Meld je dus aan op www.frettenvraagbaak.nl/forum.

De Frettenkliniek

Daarnaast moet u eventueel ver reizen voor een goede dierenarts voor fretten. Wij verplichten de nieuwe eigenaren altijd met uw fret naar Hanneke Roest van de frettenkliniek te gaan. Wij nemen namelijk zelf ook de moeite om met een ziek fretje naar De Frettenkliniek te rijden.

Alleen plaatsen

De opvangfretten worden alleen geplaatst. Alle opvangfretten worden solitair gehouden(hebben een eigen kooi en komen niet met andere fretten in aanraking). Heb je al fretten en je bent echt op zoek naar een "maatje" dan hebben wij geen geschikte fretten in de opvang.

Creëer meerdere groepen

Heb je al fretten in huis en wil je graag een 2de fret in huis dan wordt de fret in kwestie alleen geplaatst als je 2 groepen maakt. Dus alle fretten een eigen kooi kunt geven en apart los kan laten lopen.

Prooi voeren

gezien de recente ontwikkelingen rondom rauwe voeding raden wij aan om geen prooi meer te voeren tot er meer duidelijkheid komt naar de problemen en zieke fretten.

Houdt rekening met hoge kosten

Fretten zijn duur in onderhoud, ze dienen jaarlijks geënt te worden en ze hebben kwalitatief goed voer nodig wat niet goedkoop is. Als de fret ziek is kunnen de kosten helemaal flink oplopen. Wij adviseren mensen altijd een spaarpot speciaal voor de fret aan te leggen. Hierin moet minimaal 500 euro zitten om de acute medische zorg te kunnen betalen. Even een korte casusomschrijving.

Je hebt een jonge fret van 1 jaar die plots stopt met eten en hij braakt. Je gaat naar de dierenarts en er wordt iets in de maag gevoelt, er moet een röntgenfoto gemaakt worden. Het blijkt dat deze fret een verstopping heeft. De kosten voor het consult van de dierenarts en de röntgenfoto zitten al rond de 150 euro. De dierenarts moet de fret opereren om te kijken wat er zorgt voor de verstopping, de kosten van deze operatie zitten rond de 300 euro. Je bent op dit moment al bijna 500 euro kwijt. De dierenarts komt na de operatie naar je toe en laat je zien dat je fret een oordopje heeft opgegeten die je hebt laten slingeren.

Veel medische problemen

Oudere fretten gaan bijna altijd wat mankeren. Rond de 5 jaar hebben alle fretten last van de standaard medische problemen. Lees je dus goed in op het gebied van medische problemen bij fretten en de signalen waar je op moet letten.

  • Insulinomen
  • Bijnierproblemen
  • Maag/Darm problemen
  • Middenoorproblemen

Kijk op www.frettenkliniek.nl voor meer uitleg over deze aandoeningen.

Veel tijd en aandacht

Fretten zijn zeer actieve dieren die veel aandacht nodig hebben. Vooral fretten die je alleen houd moeten echt contact hebben met de eigenaar anders vereenzamen ze. Een hok is van belang om de fret tijdelijk in op te kunnen sluiten(als je bijvoorbeeld werkt) maar het is dan wel de bedoeling dat als je thuis bent je de fret ruim de tijd geeft om zijn pootjes te kunnen strekken en om te spelen. Ze moeten minimaal 2 uur per dag uit de kooi, kun je ze dit niet bieden dan moet je jezelf afvragen of een fret geschikt is voor jou om te houden. Daarnaast is het zo dat fretten gemiddeld 6 tot 8 jaar oud worden dus dat betekend 8 jaar lang iedere dag minimaal 2 uur per dag eruit.

Veel ruimte

Fretten zijn dol op veel ruimte, hoe meer ruimte ze krijgen hoe beter. Sommige mensen hebben een frettenkamer gemaakt waar de fretten in mogen spelen. Wij zijn echter van mening dat 1 kleine ruimte niet voldoende is voor een fret. Hier vervelen ze zich snel in en bied ze weinig uitdaging. In de opvang is het zo dat ze de gehele opvang tot hun beschikking hebben en daarnaast hebben ze ook de gehele gang, en badkamer en is er een speciale buiten ren gemaakt met aarde en tunnels waar ze in kunnen graven. Op deze manier hebben ze ruimte genoeg om zich te vermaken.

Bij de nieuwe eigenaar

Stichting Fret&Welzijn blijft altijd in contact met de nieuwe eigenaar, we worden graag op de hoogte gehouden van het reilen en zijlen bij de nieuwe eigenaar. Ook voor advies, hulp of gewoon even een praatje over de fret, staan wij voor u klaar. Mocht het onverhoopt toch niet gaan tussen de fret en de nieuwe eigenaar dan mag de fret altijd terug komen naar de opvang. Hier wordt zelfs bij plaatsing een formulier voor getekend.

Durf je het nog steeds aan om een fretje bij ons uit de opvang te adopteren stuur dan een app naar 0641628086 voor het maken van een afspraak. Let op, we geven nooit een fretje mee tijdens de eerste afspraak!!!

 

Wil je graag een fretje maar kun je het niet betalen dan is er ook de mogelijkheid om een adoptiefretje in huis te nemen welke dan eigendom blijft van de stichting. Er zitten heel veel zieke fretjes in de opvang momenteel die graag een eigen plekje willen hebben maar welke niet geplaats worden omdat ze medisch iets mankeren. Om deze fretten toch een kans te geven op een fijn leven is er de mogelijkheid deze fretten te adopteren en neemt de stichting de financiele kant op zich(voor zover mogelijk).

 

Plaatsing kosten

Het runnen van een frettenopvang kost ongelooflijk veel geld, dit wordt grotendeels uit eigen zak gefinancierd. Daarnaast wordt er via vakantieopvang een klein bedrag op jaarbasis binnen gehaald om een deel van de kosten te kunnen betalen. Gelukkig hebben we steeds meer donateurs die inzien hoeveel goed werk wij verzetten voor de fretten.

Ieder fretje die binnenkomt in de opvang wordt 2 keer behandelt met stronghold, met een tussenpose van 4 weken. Daarnaast moeten ze allemaal 2 maal geënt worden en natuurlijk gecastreerd als dit nodig blijkt te zijn.

Als je een fretje uit onze opvang wil hebben, dan geef je een bijdrage in de gemaakte kosten. Je koopt hier geen fret. Een fretje uit de opvang is geënt, gechipt en geholpen (gecastreerd). Wij vragen een financiële vergoeding van 150 euro.

Het is bij moertjes niet altijd bekend of ze gecastreerd zijn. Op het moment dat de dames in het voorjaar loops worden, dan kan er bij de Frettenkliniek een afspraak gemaakt worden om ze te laten castreren. Als het niet bekend is of het moertje gecastreerd is wordt de financiële vergoeding aangepast naar 100 euro.

Werkwijze

Ophalen of brengen

Op het moment dat er gebeld wordt met de mededeling dat er ergens een fret gevonden is, dan bespreken we eerst of de fret in kwestie gebracht of gehaald moet worden. In de meeste gevallen zullen we de fretten zelf op moeten halen. In de opvang staat er een speciaal ingerichte carrier, die van alle gemakken voorzien is afhankelijk van de reis die gemaakt moet worden. Bij aankomst bij de vinders wordt er altijd het afstandsdocument doorgesproken, hier staat de algemene informatie op over de fret in kwestie en aanvullende gegevens zoals de vindplaats en andere bijzonderheden. Na ondertekening van dit formulier is de fret overgedragen aan de stichting en kan hij/zij mee naar de opvang.

In de opvang

Eenmaal aangekomen in de opvang wordt de fret gewogen, krijgt een stronghold behandeling (tegen oormijt) en wordt tijdelijk ondergebracht in de quarantaine ruimte. Hier wordt het karakter van de fret bekeken en de eventuele oude eigenaar krijgt in deze periode de kans zijn of haar fret op te halen( tegen vergoeding van de gemaakte kosten). Na 2 weken is de fret plaatsbaar na een eventuele castratie/entingen. In deze periode zit de fret ook al in de officiële opvangruimte.

Entingen/Castraties

De entingen worden door een dierenarts gedaan hier in de buurt (Rotterdam). Alle fretten worden 2 weken na binnenkomst geënt met Nobivac Puppy DP. We proberen met alle opvangfretten langs De Frettenkliniek te gaan voor een algemene check up. Is de fret in kwestie nog niet gecastreerd dan laten wij dit hier direct uitvoeren.

Medische problemen

Bij alle medische problemen wordt er contact gezocht met Hanneke Roest van De Frettenkliniek en wordt er in overleg een afspraak gemaakt wanneer het fretje bij haar langs kan komen. Er zal in overleg met Hanneke Roest altijd gekeken worden naar de beste behandelmethode voor het fretje. Natuurlijk is dit voor een groot deel afhankelijk van hetgeen het fretje mankeert.

Voeding

De fretten in de opvang krijgen als hoofdvoer kitten brok van Virbac.

Huisvesting

Elke fret wordt bij Stichting Fret&Welzijn apart gehuisvest om eventuele stress te verkleinen. Wij zijn van mening dat het voor een fretje erg belangrijk is om een plekje te hebben, die helemaal voor zichzelf is en waar hij of zij zich volledig veilig kan voelen. Elke fret krijgt een enkele Ferret Nation verdieping met daarin een slaapzak, een hangmat en een nachthokje waar de fret zich in terug kan trekken. Elk hok heeft een frettenbak met daarin stofvrij kattengrit zoals Back-2-Nature.