Visie

Stichting Fret&Welzijn heeft een eigen visie op het houden van fretten. In vele opzichten druist dit in tegen alles wat we altijd gedacht hebben over fretten. De laatste jaren zien we een bepaalde trend in het houden van fretten en dat is iets waar Stichting Fret&Welzijn als nieuwste Stichting volledig achter staat.

Fret geen groepsdier, maar wel een sociaal dier

Vroeger en dan heb ik het over een aantal jaar geleden werd er aangenomen, dat de fret een groepsdier was. Er werden soms wel 10 fretten bij elkaar in een kooi gehuisvest. Tegenwoordig echter zijn we van mening, dat de fret geen groepsdier is, maar dat hij sociaal gedrag kan vertonen.

Als we kijken naar de voorouder van de fret, de bunzing. Dan zien we dat deze solitair is, dat betekent “alleen levend”. Hij heeft een groot territorium, waarin hij geen soortgenoten accepteert behalve dan tijdens de paartijd. In het domesticatie proces ontstaan er bepaalde veranderingen in gedrag en in lichaamsbouw. Het is echter veel waarschijnlijker dat gedrag verzwakt en niet dat er geheel nieuw gedrag ontstaat. In het voorbeeld van de bunzing zou je dus eerder zien dat het solitaire gedrag bij de fret dusdanig is afgezwakt, dat het in sommige gevallen mogelijk is fretten samen te houden. Je verwacht niet dat de fret geheel nieuw gedrag heeft aangeleerd en dus een groepsdier is.

Al sinds 2009 hou ik al mijn fretten gescheiden. Ik was aanwezig bij het Frettensymposium en daar kwam ik eigenlijk tot de conclusie, dat er heel veel fretten noodgedwongen bij elkaar moesten leven, omdat wij mensen dat graag wilde. Sindsdien hebben al mijn fretten een eigen kooi en kwamen ze er ook allemaal apart uit om te spelen. Ook nu ik alleen nog opvangfretten heb, probeer ik me zoveel mogelijk aan dit principe vast te houden. Alle fretten hebben hier een eigen kooi en komen er apart uit om te spelen.

Voordelen

Als opvang maar ook als eigenaar geeft dit als voordeel dat je goed kunt observeren hoeveel de fret eet, wat hij drinkt en hoe zijn ontlasting eruit ziet. Ligt er een keer braaksel in de kooi weet je gelijk van welke fret het is en kun je hier beter op anticiperen.

Daarnaast heeft de fret zijn of haar eigen veilige plekje. Hier wordt hij niet lastig gevallen door een andere fret, kan hij heerlijk zelf bepalen waar hij wil gaan liggen en wordt hij niet steeds wakker gemaakt door een fret, die over hem heen klimt om naar het toilet te moeten. Daarnaast zijn eventuele stress signalen van fretten, die elkaar toch niet zo leuk vinden heel moeilijk te zien. Vaak zie je dan ook dat de eerste signalen van een verkeerde match toch een ziek fretje is.

De opvang fretjes worden niet als groepsdieren geplaatst en worden dus alleen geplaatst. Ben je dus op zoek naar een "Maatje" voor je fret, dan ben je bij deze stichting niet echt aan het goede adres.

Ben je daarin tegen op zoek naar een fretje welke je alleen wilt houden, of heb je de mogelijkheid meerdere groepen te creëren (geen aanrader) dan ben je hier helemaal aan het goede adres.