Stichting

Wilt U meer weten over de stichting, dan kijk een naar het onderstaande:

  • Ontstaan
  • Over de stichting
  • Visie
  • Voorstellen

Ontstaan

Er is een schrijnend tekort aan goede opvang voor fretten. Steeds meer opvangen vallen weg en de druk op de overgebleven opvangen wordt daardoor steeds groter. Vanuit dit oogpunt is mijn idee ontstaan om een (kleinschalige) opvang op te zetten voor fretten die op straat gevonden worden. Nou kun je er voor kiezen om dit gewoon als particulier te doen, maar dat vond ik niet zo'n geschikte optie. Vandaar dat ik besloot om een stichting op te richten om mijn idealen waar te kunnen maken. Zo geef je particulieren de mogelijkheid je werk te kunnen steunen en om een goede naam op te bouwen in de frettenwereld.

Ik loop al een aardig tijdje mee in de frettenwereld en ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om een stichting te hebben die er voor de fretten, de eigenaren en andere organisaties is. Na lang erover nagedacht te hebben, besloot ik om te gaan beginnen met het schrijven van statuten, maar wat was nou eigenlijk mijn doel? Natuurlijk het opvangen van fretten, maar mijn gedachtegang ging verder dan dat. Het ging eigenlijk over het welzijn van de fret, iets wat naar mijn idee nog wel eens vergeten wordt. En dat is niet alleen van toepassing bij gevonden fretjes die op straat zwerven. Ook een hoop fretten bij mensen thuis, bij dierenasiels of zelfs dierenwinkels kunnen nog heel wat verbetering op het gebied van welzijn gebruiken als je het mij vraagt. Hoeveel fretten worden er nog in te grote groepen gehuisvest, hoeveel mensen zijn er nog steeds van overtuigt dat de fret een groepsdier is. Al dit soort voorbeelden laten mij inzien, dat er als het op welzijn aankomt nog een hoop te leren valt over de fret. En de term welzijn is natuurlijk een kneedbare term, want wat 10 jaar geleden nog als welzijnsverbetering gezien werd is nu uit den boze. Zoals bijvoorbeeld het geven van rozijntjes als snoepje. Mijn doel is dus een constant veranderend doel, iets wat mij scherp houd en waar ik moeite voor moet doen om hiervan volledig op de hoogte te blijven. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de fret in al zijn facetten probeer ik door deze informatie te delen het welzijn van de fret te bewaken, in stand te houden en te bevorderen. Uiteraard kan ik dat alleen bewerkstelligen door een goede onderlinge samenwerkingsband te creëren met andere (fretten)organisaties/initiatieven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de stichting

1. De stichting draagt de naam:

Stichting Fret & Welzijn.

2. Zij heeft haar zetel te Rotterdam.

DOEL

De stichting heeft ten doel:

  • Het welzijn van fretten te bewaken, in stand te houden en te bevorderen.
  • Het opvangen, verzorgen en herplaatsen van fretten.
  • Alles wat met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

De stichting tracht haar doel te bereiken door:

  • Voorlichting en advies te geven over de fret in al zijn facetten.
  • Een samenwerking aan de gaan met andere relevante organisaties die zich inzetten voor dieren in het algemeen of de fret in het bijzonder.
  • Het (mede) organiseren van fret-gerelateerde evenementen en lezingen of anderzijds informatieve bijeenkomsten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visie

Stichting Fret&Welzijn heeft een eigen visie op het houden van fretten. In vele opzichten druist dit in tegen alles wat we altijd gedacht hebben over fretten. De laatste jaren zien we een bepaalde trend in het houden van fretten en dat is iets waar Stichting Fret&Welzijn als nieuwste Stichting volledig achter staat.

Fret geen groepsdier, maar wel een sociaal dier

Vroeger en dan heb ik het over een aantal jaar geleden werd er aangenomen, dat de fret een groepsdier was. Er werden soms wel 10 fretten bij elkaar in een kooi gehuisvest. Tegenwoordig echter zijn we van mening, dat de fret geen groepsdier is, maar dat hij sociaal gedrag kan vertonen.

Als we kijken naar de voorouder van de fret, de bunzing. Dan zien we dat deze solitair is, dat betekent “alleen levend”. Hij heeft een groot territorium, waarin hij geen soortgenoten accepteert behalve dan tijdens de paartijd. In het domesticatie proces ontstaan er bepaalde veranderingen in gedrag en in lichaamsbouw. Het is echter veel waarschijnlijker dat gedrag verzwakt en niet dat er geheel nieuw gedrag ontstaat. In het voorbeeld van de bunzing zou je dus eerder zien dat het solitaire gedrag bij de fret dusdanig is afgezwakt, dat het in sommige gevallen mogelijk is fretten samen te houden. Je verwacht niet dat de fret geheel nieuw gedrag heeft aangeleerd en dus een groepsdier is.

Al sinds 2009 hou ik al mijn fretten gescheiden. Ik was aanwezig bij het Frettensymposium en daar kwam ik eigenlijk tot de conclusie, dat er heel veel fretten noodgedwongen bij elkaar moesten leven, omdat wij mensen dat graag wilde. Sindsdien hebben al mijn fretten een eigen kooi en kwamen ze er ook allemaal apart uit om te spelen. Ook nu ik alleen nog opvangfretten heb, probeer ik me zoveel mogelijk aan dit principe vast te houden. Alle fretten hebben hier een eigen kooi en komen er apart uit om te spelen.

Voordelen

Als opvang maar ook als eigenaar geeft dit als voordeel dat je goed kunt observeren hoeveel de fret eet, wat hij drinkt en hoe zijn ontlasting eruit ziet. Ligt er een keer braaksel in de kooi weet je gelijk van welke fret het is en kun je hier beter op anticiperen.

Daarnaast heeft de fret zijn of haar eigen veilige plekje. Hier wordt hij niet lastig gevallen door een andere fret, kan hij heerlijk zelf bepalen waar hij wil gaan liggen en wordt hij niet steeds wakker gemaakt door een fret, die over hem heen klimt om naar het toilet te moeten. Daarnaast zijn eventuele stress signalen van fretten, die elkaar toch niet zo leuk vinden heel moeilijk te zien. Vaak zie je dan ook dat de eerste signalen van een verkeerde match toch een ziek fretje is.

De opvang fretjes worden niet als groepsdieren geplaatst en worden dus alleen geplaatst. Ben je dus op zoek naar een "Maatje" voor je fret, dan ben je bij deze stichting niet echt aan het goede adres.

Ben je daarin tegen op zoek naar een fretje welke je alleen wilt houden, of heb je de mogelijkheid meerdere groepen te creëren (geen aanrader) dan ben je hier helemaal aan het goede adres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorstellen

Ik ben Chaimel Lerou en ben geboren in 1986. Sinds 1998 heb ik fretten. Hoe mijn liefde voor de fret ontstaan is kun je hier lezen.

Als kind kwam ik voor het eerst in aanraking met een fret door een vriendinnetje van mij. Zij en haar moeder hadden een fret. Ik was helemaal volledig gefascineerd door dit prachtige mooie wezentje en toen ik thuis kwam vertelde ik aan mijn moeder dat ik een fret had gezien en er zelf ook één wilde hebben. Mijn moeder vond dit niet zo'n goed idee, omdat ik al een aantal verschillende andere huisdieren had waaronder, ratten, hamsters en katten. Na een tijdlang aandringen bij mijn moeder was het dan uiteindelijk zover. Ik mocht een fretje en ik was 12 jaar.

Toentertijd had je nog geen internet en iets als marktplaats was er al helemaal niet. Alles ging via de kranten en wijkblaadjes, het heette de via via. Je kunt het vergelijken met de metro en de spits maar dan alleen met advertenties. Daarin stond een advertentie, waarin enkele frettenpups werden aangeboden. Ik belde deze meneer op en maakte een afspraak. Van mijn oma kreeg ik centjes om het fretje daarvan te betalen. Ik weet het nog heel goed. 50 gulden moest ik betalen voor het fretje, iets wat in die tijd voor ons best wel veel geld was.

Ik begon met een albino dame, haar naam was Bliksem.

Na 2 jaar kwam hier een Wildkleur ram bij Barney

In 2006 kreeg ik een Sandy ram, hij heette Bono

Later dat jaar kwamen er 2 Sandy dames bij, Sandy en Kaia

En in 2008 kwam er een Albino Rammetje genaamd Angel.

In 2006 kwam ik voor het eerst in aanraking met De Frettenkliniek en via De Frettenkliniek kwam ik in aanraking met Stichting De Fret. Heb jarenlang heel veel vrijwilligerswerk voor deze Stichting gedaan. Nadat mijn eigen fretten waren overleden besloot ik in Mei 2013 een eigen stichting op te gaan richten met bijbehorende fretten-opvang. Aangezien het welzijn van de fret mij zeer aan het hart gaat vond ik de naam Stichting Fret&Welzijn zeer toepasselijk. Er zijn veel stichtingen die er vooral zijn voor de frettenliefhebbers, Stichting Fret&Welzijn is er voornamelijk voor de fret. De meningen en standpunten maken ons vaak niet geliefd maar we zijn van mening dat het welzijn van onze geliefde fretten echt boven aan hoort te staan en dat zorgt er regelmatig voor dat we moeten erkennen wat er beter zou kunnen, en vooral hoe wij daar als eigenaar een rol in spelen.